Är du nybörjare?

Är du nybörjare?

•   Vad är jujitsu?
Jujitsu är en gammal japansk självförsvarsmetod, som här i Sverige har omarbetats till våra förhållanden. Den moderna svenska jujitsun innehåller tekniker som är gjorda för nutida förhållanden med vår lagstiftning om nödvärn i grunden. Teknikerna är mycket effektiva samtidigt som de är lätta att lära sig.


•   Motion
Vill du prova en rolig form av motion?
Jujitsu ger dig en allsidig träning i den takt du själv vill. Du blir stark och smidig samtidigt som du får bättre kondition. Du kan välja som du vill träna intensivt eller lugnare. Du bestämmer själv hur mycket du vill satsa. Dessutom kan du inte undgå att bli bättre i självförsvar.


   Självförsvar
Vill du lära dig ett bra självförsvar?
Jujitsu är i grunden utformat som ett effektivt självförsvar. En termins träning ger dig en grundläggande kunskap i självförsvar. Du kan fortsätta träna hur länge du vill. Efter några år har du ett väl inövat självförsvar och dessutom har du fått både motion, styrka och smidighet på köpet.


  Idrott
Jujitsu ställer stora krav på snabbhet, rörlighet, timing och balans.  Jujitsun är en komplett kampform där man använder sig av slag, sparkar, kast, fällningar och lås i en mängd olika former. Stående sparring blandas med golvbrottning. Med grunderna från jujitsun är det inga problem att utvecklas vidare inom Combat Jujitsu, där fokus är på stående fighting och Brasilian Jujitsu, som är golvbrottning.


•   Vem kan träna?
Alla kan träna Jujitsu. Vi har barn, ungdomar och vuxna även hela familjer. Vi är både tjejer och killar som tränar tillsammans, jämställdhet mellan könen är en självklarhet.
I dagsläget har vi 4 grupper. Knatte (4-6 år) Barn (7-12 år) Ungdomar (13-16) och Vuxna >16 år. Alla är välkomna till Henka Dojo!


•   Barngruppen
I jujitsu har vi ett speciellt träningsprogram för barn som bygger på etiska och medicinska grunder där vi har minskat på slag och sparkar samt tagit bort hårda brytningar.
Du får lära dig en massa olika jujitsutekniker både stående och liggande.
När du fyllt 14 år kan du gå vidare till vuxengruppen.


    När kan jag börja?
Du är välkommen till oss för att prova på vid vilket träningstillfälle du vill under terminen. Vi tar in nya medlemmar kontinuerligt under hela året. Du har möjlighet att prova 3 gånger gratis för att se om detta är något för dig innan du bestämmer dig.


•    Vad ska jag ha på mig?
I början går det utmärkt med vanliga träningskläder – tröja och oömma långa byxor är bäst. När man har tränat ett tag skaffar man en jujitsudräkt (Gi). Dräkten är av ett mycket slitstarkt tyg. Prata med din instruktör så får du hjälp. Ibland har vi också begagnade dräkter för barn/ungdomar för ett lägre pris.


Eftersom vi tränar barfota samt rycker och drar i varandra är det viktigt att du har naglar som inte kan skada dina kamrater. Du bör därför ha kortklippta naglar på både händer och fötter. Dräkten ska vara hel och ren. Har man långt hår, ska man ha det uppsatt.

Smycken är också viktigt att ta av sig, de kan skada både dig själv och dina kamrater. Olika smycken som t.ex. piercingar och örhängen tejpas alt. plockas av under träningspasset. Har du tex. sår/vårtor på fötterna, tejpar du dessa alt. har på dig en strumpa. Ta med vattenflaska.


Så här knyter du ditt bälte:

https://www.youtube.com/watch?v=X6jwdU8mZM4


•   Gradering
I jujitsu ingår ett moment som kallas gradering, som betyder test till en ny bältesgrad. Till varje bälte tränar du ett visst urval av tekniker, och när du tillsammans med din instruktör bedömer att du kan dem tillräckligt bra får du testa till nästa bältesgrad. Observera att barnens bälte ser lite annorlunda ut än ett vuxenbälte. Det finns olika färger för varje grad i jujitsu. Tiden mellan graderingarna blir längre, ju högre grad man har.


Om du klarar testet blir du graderad till nästa bältesfärg. Bältesfärgerna i jujitsu är vitt, gult, orange, grönt, blått, brunt och svart bälte. Förutom färgen på bältet har varje grad också ett nummer. De färgade bältena kallas Kyu-grader (elevgrader) för vuxna och Mon-grader för barn. Vitt bälte har nummer 6 (6:e Kyu/Mon) och brunt bälte har nummer 1 (1:a Kyu/Mon). Det svarta bältet är uppdelat i tio olika nivåer, Dan-grader (mästargrader). 1:a Dan är det första och 10:e Dan är det högsta. Vitt bälte har du som nybörjare.


Efter ungefär en termins träning är du redo att testa till gult bälte (5:e Kyu/Mon) och efter ytterligare en termin kan du kanske testa till orange bälte (4:e Kyu/Mon). Efter detta är dina framsteg mycket individuella beroende på hur mycket och hur ambitiöst du tränar. Är du riktigt duktig kanske du kan testa till svart bälte 1:a Dan redan efter fem års träning som vuxen. Därefter har du möjlighet att ägna resten av ditt liv åt att fortsätta uppåt i Dangraderna.


Bältet som man bär skall spegla kunskaperna man har fått i ju jutsu. Man skall dock inte stirra sig blind på bältesfärgen, bältets huvudfunktion är främst att hålla ihop dräkten. Tiderna till tester för nästa grad är individuella. Kunskap och förståelse för principer är det viktigaste som bedöms vid varje test.


En gradering sker alltid i samråda med din instruktör. Du ska ha tillräckligt med kunskap och mognad inför varje ny grad. Ju högre upp du graderas, desto mer krävs det av dig.


•   Har du fler frågor?
Se under ”Kontakt”